Ima li ljubavi bez vina i vina bez ljubavi?

Svi oni koji su bar jednom u životu osetili pravu ljubav rećiće vam da je piće zaljubljenih vino.

Danas se u svetu slavi Dan Svetog Valentina koji se slavi kao Dan zaljubljenih, dok pravoslavna crkva slavi Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Neko je lepo rekao da se ljubav i vino lepo slažu, pa nije na odmet da oba praznika proslavite na vama najbolji način - poljubite voljenu osobu i popijete čašu vina.

Dan zaljubljenih

Iako je Dan zaljubljenih u zapadnom svetu, a u poslednjih nekoliko godina i u Srbiji, sve više praznik kupovine, voljenu osobu možete obradovati na razne načine. Nema potrebe za raskalašnim poklonima, šerpama i peglama, ali dobra knjiga, lepa muzika ili večera za dvoje svakako nisu na odmet.

(old_image)
Sveti Valentin (zaštitnik zaljubljenih) bio je episkop i mučenik, živeo je u 3. veku,a pogubljen je 269. godine odsecanjem glave. Car Julije I je u četvrtom veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od se tada taj svetac počeo slaviti među hrišćanima. U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (dan zaljubljenih), što se održalo do danas.

Sveti Trifun

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ali ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.

Zanimljivo je i da je Sveti Valenitn svetac u pravoslavnoj crkvi, slavi se 13. avgusta, ali ne povezuje se sa Danom zaljubljenih.

(old_image)

Velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija. Sveti Trifun je u detinjstvu čuvao guske, a sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Sveštenomučenik Valentin, prema pravoslavnom predanj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Sveti Valentin je izbrisan iz kalendara Katoličke crkve, s obrazloženjem, da je potrebno smanjiti broj svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica.

Grci i Rimljani

Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Veruje se da Sv. Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i da od tog dana sneg počne da se topi.

"Valja se" da se na Sv. Trifuna poreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu, a ako na Sv. Trifuna pada kiša, rodiće šljiva.

Pogledajte još