SAD razmatraju kako da angažuju mirovne snage u Siriji

VAŠINGTON, 13. februara 2012. (Beta) - SAD razmatraju načine kako da angažuju medjunarodne mirovne snage u Siriji, potvrdila je Bela kuća, prenosi AP.

Predstavnik za štampu Bele kuće Džej Karni potvrdio je da se razmatra više opcija angažovanja mirovnih snaga koje bi, moguće, bile pod kontrolom UN ili arapskih država.

Sirijske vlasti odbacuju pozive da dozvole dolazak mirovnih snaga, ocenjujući da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

Za sada nema nagoveštaja o tome da li SAD planiraju da budu deo tih mirovnih snaga.

Rusija i Kina prošle sedmice uložile su veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije kojom se jednostrano osudjuje sirijski režim i otvara mogućnost za vojnu intervenciju u Siriji.

Kako Zapad i arapske zemlje nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti, očekuje se da će težište diplomatske ofanzive u svetskoj organizaciji sada biti prebačeno u Generalnu skupštinu, koja bi mogla da razmatra ponovo sličnu rezoluciju.

Generalna skupština, na osnovu rezolucije 377 A iz 1950. godine, ima mogućnost da usvoji rezuluciju i čak da legitimitet vojnoj akciji protiv neke članice ili podrži uvodjenje sankcija, čak i ako u Savetu bezbednosti nije postignuta saglasnost o tome.

Za tako nešto potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini. Rezolucija koja je napravila presedan i dala ovlašćenja Generalnoj skupštini koja joj po Povelji UN ne pripadaju primenjena je 10 puta, a prvi put u Korejskom ratu 1950.

Pogledajte još