Ko teže podnosi samoću muškarci ili žene?

Ako je verovati savremenoj zapadnoj kulturi nema očajnine žene, od same žene i zadovoljnijeg muškarca od samog muškarca.

Stvarnost je, ipak, ako je suditi prema istraživanja stručnjaka sasvim suprotna, pa su muškarci upravo ti kojima teže pada samoća nego ženama.

Više od polovine žena koje nisu u vezi kažu da su zadovoljne svojim statusom, dok je samo 30 odsto muškaraca zadovoljno samačkim životom. Trećina žena ne voli samoću i čak 70 odsto muškaraca.

Studija Mintela, londonske firme za istraživanje tržišta, otkriva da su se u savrmeneom svetu promenila i očekivanja kada je veza u pitanju.

Žena u kući

Po tradicionalnom obrascu žene su te koje traže ljubav i sigurnost od muškaraca koji se doživljavaju kao hranitelji. Ženska nezavisnost na poslu dovela je do povećanja finansijske nezavisnosti, dok u isto vreme, većina muškaraca još uvek veruje da su žene te koje bi trebalo da se brinu o kući.

- Žene koje su same ne moraju nikom opravdavati svoje troškove. Imaju više novca za sebe i za svoje prijateljice, izlaze u nove klubove, restorane... Na puno načina žive ispunjenim životom, za razliku od nekih koje su u paru - tvrde analitičari Mintela.

Oni zaključuju da su žene srećnije kada nisu u vezi, a mi mislimo da samoća nema bitne veze s polom, već više s karakterom čoveka.

Pogledajte još