Otvorena izložba Srbija - trajanje i pamćenje

BEOGRAD, 14. februara 2012. (Beta) - Izložba "Srbija - trajanje i pamćenje" otvorena je u utorak u Arhivu Srbije, povodom proslave Dana državnosti, a medju izloženim dokumentima je i Dečanska povelja iz 1330. godine.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić- Dejanović rekla je otvarajući izložbu da je to jedna od manifestacija u programu Vlade Srbije kojom se obeležava značajan dan za narod i državu Srbiju.

"Dobro je da konstatujemo da je najveća riznica i čuvar našeg pamćenja Arhiv Srbije", rekla je Djukić-Dejanović i zahvalila organizatorima na predstavljanju prošlosti Srbije koja, kako se izrazila, seže do 1330. godine.

Predsednica parlamenta je kazala da izložena dokumenta govore o bogatoj tradiciji i istinskoj i pravoj, a ne samo etičkoj prošlosti Srbije. "Možemo da kažemo da pripadamo onom narodu koji ima čime da se ponosi", rekla je Djukić-Dejanović.

Izložena je Dečanska povelja iz 1330. godine, jedan od najstarijih dokumenata koji se čuva u Arhivu Srbije, kao i dokument sa potpisom patrijarha Arsenija Čarnojevića iz 1697. godine, pa i dokumenti iz Prvog srpskog ustanka. Na izložbi je i pasoš Vuka Stefanovića Karadžića.

Predstavljen je i Protokol zasedanja Svetoandrejske skupštine 1858. gdone, a izloženi su i zapisnici sa sednica ministarskog saveta kao i medjunarodni ugovori koje je Srbija posle sticanja nezavisnosti sklopila sa Italijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, SAD i Rusijom.

Pogledajte još