Angela Merkel za nastavak dijaloga Skoplja i Atine

BERLIN, 14. februara 2012. (Beta) - Savezna kancelarka Angela Merkel u utorak je u Berlinu posle razgovora sa predsednikom makedonske vlade Nikolom Gruevskim ocenila da bi Skoplje i Atina trebalo da nastave pregovore o imenu makedonske države.

Kancelarka je na kratkoj konferenciji za novinare rekla da "spor o imenu mora da se reši, jer bez toga nije moguć ulazak Makedonije u NATO" i istakla da se Nemačka uvek zalagala i zalaže za iznalaženje rešenja u razgovoru sa Grčkom.

Gruevski je preneo da je kancelarku Merkel upoznao sa reformskim naporima svoje zemlje čiji je cilj dalje približavanje Evropskoj uniji (EU), odnosno otpočinjanje pregovora o članstvu, i istakao posebno da su izveštaji Evropske komisije o Makedoniji već tri godine za redom povoljni.

Makedonski premijer naveo je i da je Makedonija "ispunila sve uslove za ulazak u NATO". Podsećajući na učešće makedonskih vojnika u misijama Alijanse ocenio je da je "Makedonija de facto već članica NATO".

Angela Merkel je ukazala da iskustvo Hrvatske pokazuje da "može da bude realizovana želja za ulazak u EU" koju imaju zemlje Zapadnog Balkana. Dodala je da niko ne želi da odustane od obećanja koja su u tom smislu data zemljama regiona, ali da neće biti ni kompromisa kada je reč o neophodnosti da one ispune sve za to postavljene uslove.

Pogledajte još