Pilates

- Ja se pilatesom bavim šest godina. Taj vid vežbanja mi prija i omogućava da se osećam savršeno. Sigurna sam da ću se time baviti do kraja života - kaže Nataša Đorđević, profesor fizičke kulture i instruktor pilatesa u beogradskom fitnes klubu Cesarus

Nataša kaže i da, u vreme kada je ona počela da drži treninge pilatesa, ovaj vid vežbanja u Beogradu uopšte nije bio poznat i niko nije znao o čemu se radi. 

Svima sam morala da objašnjavam kakve su to vežbe i da pojednostavljujem priču, govorim da su to vežbe disanja, istezanja... Danas, i u našem klubu, i u čitavom Beogradu, odnos popularnosti pilatesa i aerobika je 20:0.

Pilates je sistem fizičkih vežbi nazvan prema pronalazaču Jozefu Pilatesu, koji ga je osmislio za vreme Prvog svetskog rata, kada je radio kao bolničar u Velikoj Britaniji i pomagao nepokretnim i ranjenim vojnicima. U pilatesu, sistemu vežbi koje se rade polako i precizno, našli su se i elementi joge i kineskih metoda vežbanja. Jozef Pilates, temeljni Nemac koji je kao dete bolovao od astme, smatrao je da su fizičko i mentalno zdravlje u čvrstoj vezi i kreirao sistem vežbi gde su najvažniji koncentracija, preciznost, kontrola, disanje i laki i tečni pokreti.

Pilates se može vežbati na dva načina. Jedan je vežbanje na parteru, koje zahteva samo podnu prostirku. Drugi način uključuje različite sprave i rekvizite - loptu, krug, elastične trake...
Dugotrajno vežbanje pilatesa razvija mišićnu snagu i fleksibilnost mišića i zglobova, izdužuje mišiće, utiče na pravilno držanje tela i njegovo oblikovanje, pospešuje cirkulaciju, snaži imuni sistem... I doprinosi boljoj samokontroli i većem samopouzdanju. 

Jozef Pilates nazvao je svoj metod Kontrologija - hteo je da naglasi da njegova metoda vežbanja ohrabruje ljude da koriste um kako bi kontrolisali mišiće. 

- Potrebna je velika koncentracija na treningu, koordinacija i balans pokreta. Važno je uskladiti ritam disanja s pokretima tela i biti usredsređen na sopstveno telo i mišiće - objašnjava Nataša Đorđević. Pilates obučava svesnosti disanja i pravilnom držanju kičme i jača unutrašnje mišiće trupa, što je od velikog značaja za ublažavanje i predupređivanje bolova u leđima.

Cilj pilatesa je da se ujedine um i telo i da se organizam oslobodi stresa i napetosti. Na treninzima se izbegavaju brzi i nagli pokreti – svi su spori, ali jaki i gipki. 

Jozef Pilates je pokrete koji podsećaju na plesne pokupio od plesača s kojima je vežbao. U drugoj polovini prošlog veka pilates je najpre bio omiljena rekreacija profesionalnih igrača, a zatim i holivudskih zvezda. Od devedesetih godina 20. veka do danas, popularnost pilatesa u svetu je u stalnom porastu. 

Ovaj sistem vežbi mogu da prate svi. Pre početka vežbanja važno je konsultovati se s lekarom, a na treninzima slušati instruktora i pažljivo i pravilno raditi vežbe. 

- Velika je nagrada kada žena koja ima 40 godina, posle samo godinu dana vežbanja pilatesa, kaže da je napokon ispravila leđa i da prvi put u životu nije pogurena - kaže Nataša Đorđević. – Na treninge pilatesa dolaze i deca sa deformitetima kičme (i uspešno ih koriguju), majke srednjih godina sa ćerkama u tinejdžerskom uzrastu, devojke, starije žene… 

Nataša objašnjava i da je potrebno vreme da se uđe u vežbu, da efekti mogu da se vide samo ako se radi pravilno i da, kako se grupa razvija i napreduje, vežbe postaju komplikovanije i teže. 

– U Pilatesu postoji niz od deset vežbi i one moraju da se prilagođavaju grupi. Čitav niz je mnogo naporan i instruktori pilatesa kreiraju trening i postepeno pripremaju ljude za njega. U početku se rade manje zahtevne podvežbe, a svaki instruktor ima svoj lični pečat u formiranju treninga.

Omiljena rekreacija današnjice može učiniti mnogo za vaše telo. Pilates utiče na povećanje elastičnosti, snage, svesti o sopstvenom telu (i sledstveno, samopouzdanja), energije, mentalne koncentracijeInstruktor Nataša Đorđević ističe da pilates čuva telo, oblikuje ga, čini lepšim i gracioznijim. I da, istovremeno - čisti duh.

Jelena Jovanović

Pogledajte još