Dan državnosti Srbije

Srbi su brzo ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede su izvojevane kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.

Slom ustanka usledio je 1812. godine pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Ubruzo je potpisan Bukureški mir, kojim je predviđao da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd. Srbi nisu hteli da prihvate te uslove.

Prvi srpski ustanak je ugašen ali je bitan zato jer je utro put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dve godine kasnije podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi

Dan državnosti Srbije se slavi i kao sećanje na Sretenje, 1835. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Tvorac ustava je Dimitrije Davidović,a u ustavu su bile naglašene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Čestitkama Dana državnosti Srbije pridružio se i najveći svetski internet pretraživač Gugl, koji je na naslovnu stranu na ćirilici postavio motiv iz Sretenjskog ustava.

Klikom na čestitku na Guglu se otvara strana sa vestima i podacima o Danu državnosti Srbije napisanim na ćirilici i latinici.

Pogledajte još