Predsednik Nemačke Kristijan Vulf podneo ostavku

Sinoć je državno tužilaštvo u Hanoveru saopštilo da je pokrenulo postupak za ukidanje imuniteta šefa države da bi ispitalo sumnju da je Vulf, dok je bio šef pokrajinske vlade, izvlačio korist na osnovu funkcije.

Ovo je prvi put u istoriji Nemačke da je državno tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta za šefa države da bi otvorilo put za otvaranje istrage zbog sumnje da je Vulf, dok je bio predsednik vlade Donje Saksonije, izvlačio korist na osnovu funcije.

Vulf je u kratkom saopštenju koje je pročitao pred novinarima istakao da se kao "nosilac političkih funkcija uvek ponašao pravno korektno", da je doduše "pravio greške, ali da je uvek bio pošten".

Za tužilaštvo je sporna posebna Vulfova veza sa filmskim producentom Davidom Grenevoldom (Groenewold). Njemu je vlada Donje Saksonije, dok joj je predsednik bio Vulf, odobrila pokriće za kredit u iznosu od četiri miliona evra.

Mediji su u vezi sa ovim slučajem izvestili da je Grenevold platio boravak predsednika u luksuznom hotelu na ostrvu Zilt u Severnom moru, ali i da je njegova producentska firma postojala samo na papiru.

Vulfova pres-služba je na to saopštila doduše da je predsednik Grenevoldu u gotovini vratio novac za boravak u skupom hotelu, ali su se potom i u medijima prethodnih dana stalno pojavljivale priče o spornim vezama predsednika sa Grenevoldom.

Kratko posle Vulfovog saopštenja, obraćanje javnosti najavila je i savezna kancelarka Angela Merkel. Njena vladajuća koalicija moraće drugi put za kratko vreme da se saglasi o novom kandidatu za predsednika države.

Vulf je drugi predsednik Nemačke za manje od dve godine koji podnosi ostavku na funkciju.

U maju 2010. je ostavku podneo Horst Keler, kao i Vulf, političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, jer je posle oštre medijske kritike zbog spornog stava o vojnim intervencijama, ocenio da u zemlji ne postoji dovoljno poštovanje za predsedničku funkciju.

BERLIN, 17. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još