Berns: SAD vidi BiH u EU i NATO

Zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns (William Burns) rekao je u petak u Sarajevu da Amerika vidi Bosnu i Hercegovinu kao buduću članicu Evropske unije i NATO-a.

"U skladu s tim, SAD će nastaviti da i dalje podržavaju evroatlantske integracije BiH", rekao je Berns na sastanku s ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Berns je pozdravio formiranje novog saziva Veća ministara BiH, koje je obrazovano 15 meseci posle izbora, i izrazio nadu da će pozitivna atmosfera biti iskorišćena i za rešavanje drugih pitanja.

Lagumdžija je američkom zvaničniku rekao da su članstvo BiH u NATO-u i EU prioriteti spoljne politike o kojima postoji unutrašnji konsenzus.

Berns se sastao i s članovima Predsedništva BiH s kojima je razgovarao i o ispunjavanju obaveza u vezi s Akcionim planom za članstvo BiH u NATO. On je izrazio očekivanje da će se postići dalji napredak u rešavanju vojne imovine pred predstojeći Summit NATO-a u Čikagu.

Zamenik državnog sekretara SAD je članovima Predsedništva BiH rekao da "SAD podržavaju države zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija i da su čvrsto posvećene evropskoj budućnosti BiH".

SARAJEVO, 17. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još