MMF predlaže duži radni vek i veći PDV

Međutim, ono što MMF predlaže da taj program sadrži, između ostalog, jeste povećanje PDV-a, smanjenje mase plata koje se isplaćuju iz budžeta, povećanje broja poreskih obveznika, kao i smanjenje subvencija, piše Blic.

Dalje, MMF predlaže da nova vlada razmotri mogućnost sprovođenja poreske reforme koja bi podrazumevala smanjenje poreza na dohodak i dobit dok bi porez na imovinu i PDV trebalo povećati. Na kraju predloženo je nekom novom kabinetu da se upusti u penzijsku reformu koja bi podrazumevala povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Sve ovo misija MMF-a nije saopštila javnosti Srbije dok je nedavno bila u Beogradu, već je po povratku u Vašington stavila u preporuku, u koju je “Blic” imao uvid.

U pismu koje jasno otkriva u koliko se teškom ekonomskom trenutku i ranjivom položaju nalazi naša zemlja zbog krize u svetu konstatuje se da je završetak prve revizije odložen jer budžet za 2012. nije u skladu sa dogovorenim fiskalnim programom.

Dogovoreno je da deficit budžeta bude 4,25 odsto BDP i da garancije Vlade za nove kredite ne budu veće od jedan odsto BDP. Međutim, usvojeni budžet uključuje garancije koje iznose skoro dva odsto BDP”, stoji u pismu, iz čega se jasno vidi za koliko je Cvetkovićev kabinet prekršio dogovor.

Fond upozorava da će se privredni rast u 2012. značajno usporiti i da će biti oko 0,5 odsto, ali postoji rizik da bude i manji.

Pogledajte još