Struja do kraja 2014. skuplja 60 odsto!

Marković je u intervjuu agenciji Beta kazao da to poskupljenje može da se uradi odjednom ili postepeno, ističući da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije koje će samo regulisati tu cenu.

On je istakao da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a. "Srbija je sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi", kazao je Marković.

"Godišnji nivo investicija EPS-a bio je od 400 do 500 miiona evra, a sa sadašnjom cenom struje kompanija je na oko 100 miliona evra investicija u 2012. godini", rekao je generalni direktor srpske elektroenergetske kompanije.

On je podsetio da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i da zahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.

Prema njegovim rečima, dugovanja za struju se u poslednjih par godina kreću od 700 do 900 miliona evra, po pola privreda i građani.

"EPS utužuje dužnike i na sudu pokušava da naplati dugovanja, i to je jedina mera koja može da da rezultate, ali sada to mora da se radi ubrzano jer novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa kraće rokove za zastarevanje dugova", kazao je Marković.

Pogledajte još