Beer Fest - treće veče

Poučeni iskustvom sa Beer festa prethodnih godina, očekujemo miris roštilja, sklanjamo se od potencijalnih "prosipača piva" i psihički se pripremamo na gužvu, redove oko štandova s pivom i šetanje nogu pred nogu. Međutim, čim se uđe na festival, a uđe se vrlo brzo jer nema nikakvih redova, odmah se dolazi do bine. Malo dalje, oni koji žele da odmore sede na travi i pričaju. 

Premeštanjem na Ušće, festival je dobio na prostoru, ali izgubio malo od čari koju je imao zahvaljujući Kalemegdanu. Ili je samo u pitanju navika.

Do štandova se dolazi lako, tako da ove godine imate mogućnosti da probate pivo koje želite, a ne ono do čijeg ste štanda prvo nabasali, ili gde ima najmanje gužve.

Oko ponoći je Sedrik Žerve već uveliko počeo, i pravi finu atmosferu. Na prostoru ispred bine ima dovoljno mesta za svakoga. Haus muzika koja dopire pitka je i vesela, mada je Sedrik pravio česte prekide, koji su znali da nerviraju.

Oko dva sata iza ponoći počinje Timo Maas. Posetioci njegovog nastupa u Beogradu pre dve godine pričali su da je set bio dosadan i nezanimljiv, mada se svi slažu oko toga da je odličan producent. U njegove saradnike ubrajaju se "Moloko", "Placebo", "Garbage", Mobi, Kelis, pa čak i Madona. Kolekciju najuspešnijih remikwsa sakupio je na jedinstvenom albumu "Music for the Maases 2", a godinu dana pre toga MTV publika nije mogla da izbegne hitove s njegovog albuma "Loud".

Ovog puta pokazao je šta zna. Ruku na srce, nije to bio set koji bi vas ostavio bez daha ili koji ćete pamtiti, ali bi svakako mogao da vam digne raspoloženje, nikako da vas smori. 

Bilo je tu raznih poznatih klupskih hitova, razigranih melodija, ali i mirnijih i monotonih deonica. Za kraj, "Azzido da Bass"  - "Doom nights".

Pored jedine, glavne bine,  manji "chill" prostor. Organizatori su najavili da će sledeće godine biti dve ili više bina, a da su ovog puta hteli najpre da ispitaju teren.

Dok čekamo na autobuskoj stanici već dalje od Novog Beograda, radnica na trafici priča sa prijateljem: "Ma, viđam ih ovde, prolaze. Valjda se vraćaju sa Beer festa. Ma sve to pijano, ne zna se ko je pijaniji, momci ili devojke." 

Ako niste posetili Beer fest, a planirate, pripremite se na oblak prašine koji će vas dočekati na Ušću. Na patikama i odeći debeo sloj, a ljudi koji izlaze s festivala crni su i prljavi.

Možete voleti pivo ili ne, ali Beer fest nije vašar i nije samo muzički festival. Ima i kulturnu i turističku dimenziju. Mnoge nevladine organizacije sprovode kampanje baš na Beer festu, a ove godine promoviše se i recikliranje limenki i šalje važna poruka o očuvanju i zaštiti životne sredine. 

Jasno je da sada Beer fest nezaustavljiv i da se ide svake godine, bez obzira na to ko svira ili ko pušta muziku. 

P.S. Obavezno probajte pivo s borovnicom

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Foto galeriju pogledajte ovde

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.