Diskriminacija profesora srpskog u Vojvodini

NOVI SAD, 20. februara 2012. (Beta) - Vojvodjanski ombudsman upozorio je u ponedeljak na diskriminaciju prilikom zapošljavanja profesora srpskog jezika koji imaju kvalifikaciju i za rad u odeljenjima sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina.

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se u praksi često dešava da se tim profesorima odbijaju prijave na konkurs za radna mesta profesora srpskog u odeljenjima u kojima se nastava odvija na srpskom, jer se pogrešno tumači da oni mogu samo da predaju u odeljenjima sa manjinskim nastavnim jezikom.

S druge strane, često se dešava da u odeljenjima u kojma se nastava odvija na manjinskom jeziku predaju osobe koje ne govore jezik te nacionalne manjine, odnosno nemaju odgovarajuće profesorsko zvanje, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je naveo da se obratio i nadležnom ministarstvu i nadležnom pokrajinskom sekretarijatu, ali da od njih nije dobio odgovarajuća obrazloženja.

Ombudsman je postupak pokrenuo jer se toj instituciji u oktobru 2011. godine obratila gradjanka predstavkom u kojoj je ukazala da smatra da je diskriminisana na konkursu za prijem u radni odnos na radno mesto profesora u jednoj vojvodjanskoj srednjoj školi.

Ona je ombudsmanu uz predstavku dostavila i pismenu potvrdu matičnog fakulteta u Novom Sadu o tome da su osobe koje imaju zvanje poput njenog uz kvalifikaciju za rad u manjinskim odeljenjima, pre svega kvalifikovane da predaju i u odeljenjima u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku.

Pogledajte još