Adidas odbacuje kritiku lopti napravljenih za SP

BERLIN, 20. juna 2006. (Beta) – Kompanija za proizvodnju sportske opreme “Adidas” odbacila je kritiku lopti proizvedenih za Svetsko prvenstvo u fudbalu i poručila da je “timski duh”, kako se SP-model zove, “najokruglija, najpreciznija i najotpornija lopta svih vremena”.
Predstavnik “Adidasa” za štampu je, kako prenose mediji, rekao da su svi kvaliteti lopte “timski duh” potvrđeni u opsežnim i nezavisnim testovima.
Sumnje u kvalitet najnovije “Adidas” lopte vezuju se pre svega za broj golova koji je postignut na dosadašnjim utakmicama.
Do ponedeljka uveče je u 32 utakmice dato 75 golova. Pre četiri godine na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji za isto vreme postignuto je 85 pogodaka, a tokom čitavog prvenstva bilo ih je 181.
Nemački golman Jens Leman, koji kao igrač londonskog Arsenala koristi lopte firme “Najk (Nike), rekao je da je lopta “veoma brza, ali na kiši neprijatna, jer počinje da titra i postaje posebno klizava”.
Lemanov engleski kolega Dejvid Robinson, čiji tim takođe oprema američki Nike-koncern, požalio se da su Adidas lopte “nezahvalne, u vazduhu menjaju pravac i kao da su od plastike”.
Upadljivo je pri tome da je sa loptom “timski duh” porastao broj golova datih iz daljine. Njih je do sada bilo 15 (20 odsto), isto koliko tokom celog prošlog prvenstva (9,31).
Kritiku na račun nove lopte su predstavnici Adidasa nazvali “tek pojedinacncim mišljenjima”.
Sportski komentatori ne zaboravljaju da izraze sumnju da pohvale i pokude na račun nove lopte možda imaju veze sa reklamnim ugovorima pojedinih fudbalera. Tako su “timski duh” izričito kao “super loptu” pohvalili engleski kapiten Dejvid Bekam i Brazilac Kaka – obijica reklamne zvezde “Adidasa”.
Proizvođač sportske opreme “Adidas” saopštio je uoči prvenstva da će ove godine zaraditi 1,2 milijarde evra samo na fudbalskim artiklima. To je za 30 odsto više nego u prošloj godini i za 50 odsto više nego 2002. godine kada je održano SP u fudbalu u Japanu i Južnoj Koreji.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.