Žućko: Romantičan portret prave zvezde jednog vremena

Sve popularnija igrano-dokumentarna forma dobila je domaćeg predstavnika s kojim možemo da se ponosimo - biografski film o košarkaškoj zvezdi svih vremena Radivoju Koraću koji je do današnjih dana ostao simbol pravog, čistog sporta i originalnog duha Beograda pedesetih/šezdesetih.

TREJLER: Žućko, priča o Radivoju Koraću

Film scenariste, producenta i reditelja Gordana Matića "Žućko, priča o Radivoju Koraću" je u nešto manje od 90 minuta na elegantan, nepretenciozan, sasvim ljudski način uhvatio duh vremena kada se košarka igrala, ne eksploatisala; kada su nastajale večne muzičke zvezde poput The Beatles; kada se voleo svaki beogradski ćošak i prave vrednosti; kada je nekako bilo sporije i... romantičnije?!

FOTO GALERIJA: Beogradska premijera filma "Žućko, priča o Radivoju Koraću"

Na jednom od čuvenih gradskih ćoškova, u Knez Mihajlovoj, naslonjen na stub stajao je visoki, riđi momak. Tih. Miran. Pomalo misteriozan. Skoro nesvesan svoje velike sportske slave. Ni nalik većini današnjih zvezda. A opet voljen do današnjih dana i to ne samo u košarkaškim krugovima. Radivoj Korać - Žućko. Nekako je i završio svoj uspešan život kao velika zvezda... U saobraćajnoj nesreći. Šteta.

Ne čudi što je film "Žućko, priča o Radivoju Koraću" i pre beogradske premijere dobio dve nagrade na Filmskom festivalu u Palermu (za najbolji film i najboljeg reditelja). Ovakva priča ima snagu da dirne i one daleko od zemalja bivše SFRJ, jer se pre svega obraća emocijama, a zatim košarci i okruženju. Uostalom, Korać je bio popularan u celoj Evropi sa svojim neverovatnim rezultatima i deo je košarkaške istorije sveta.

"Žućko" ti je domaći zadatak ako voliš košarku.
"Žućko" će te zarobiti čak i ako ti košarka nije među bitnim interesovanjima u životu.

"Žućko" je film koji će te iznenaditi koliko je kvalitetno snimljen uprkos svim finansijskim poteškoćama (veliki majstor fotografije Dušan Ivanović, naravno), sa zanimljivim kastingom za igrani deo i pravim sagovornicama za dokumentarni.
"Žućko" će te podsetiti velikih muzičkih hitova i mode šezdesetih.
"Žućko" će ti na relaksiran način predstaviti jedno drugo vreme i zemlju koje se mnoge generacije ni ne sećaju.

Pogledajte još