Djordjević i Somborac dobili nagradu Desimir Tošić

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) - Nagrada "Desimir Tošić" dodeljena je u ponedeljak Dragoljubu B. Djordjeviću za knjigu "Kazuj krčmo Džerimo" i crtaču Marku Somborcu za seriju stripova u dnevnom listu "Blic" u 2011. godini.

Predsednik žirija Dragoljub Žarković rekao je na dodeli nagrada u Beogradu da Djordjević u svojoj knjizi sagledava veliki broj aspekata periferijske kafane i kafanskog života, kao i strukturu njenih posetilaca.

Pisac, kako je naveo, pokušava da prikaže medjusobni uticaj kafane i savremenog društva.

Prema rečima Žarkovića, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji medijski serijal u 2011. dodeli Marku Somborcu jer mu je uspelo da svakodnevno objavljuje tablu stripa kojom je privukao pažnju široke publike i ukupne javnosti.

Nagrada "Desimir Tošić" za najbolja dela u oblasti publicistike afirmiše osnovne humanističke i demokratske principe, a to priznanje ustanovio je i od 2008. godine dodeljuje Službeni glasnik.

Prema propozicijama konkursa, za nagradu se nominuje delo koje se bavi značajnom temom za politički, kulturni, privredni i društveni život Srbije, doprinosi demokratiji i izražava lični i nazavisan stav autora, bez ideološke ili druge ostrašćenosti i isključivosti.

Pogledajte još