Dance arena: Richie Hawtin, Miss Kittin, Maceo Plex...

Umetnik, konceptualista i ambasador, planetarno poznati di-džej Richie Hawtin iz godine u godinu iznenađuje svojim kreativnim kapacitetom, pa mu pored svih prethodno navedenih titula mozda najviše odgovara "inovator". Iako je rođen u Engleskoj, Richie će uvek biti asocijacija za Detroit, gde je sa kolegom pionirom, Carl Craigom, pokrenuo drugi talas Detroit tehna. Elektronski mogul stoji iza etiketa "Plus 8" i "Minus", a njegov alter ego, Plastikman, reoblikuje tehno svojim sjajnim miks-albumima, dok nastupima na festivalima postavlja standarde elektronskog koncerta. Ove godine na Exit Richie Hawtin dolazi sa svojim potpuno novim LED nastupom, sa vizualima koje potpisuje Ali Demirel.

(old_image)

Njemu će se pridružiti i Karolin Herve, aka Miss Kittin, koja je poslednjih godina postala jedan od inspirativnijih glasova i didžejeva na elektronskoj muzičkoj sceni. Uz dugogodišnjeg partnera u produkciji, Hackera, izdala je numere "Frank Sinatra" i "1982" koje su je lansirale među elektronsku elitu, a naredne saradnje sa imenima kao što su Felix Da Housecat, Golden Boy, Sven Väth, Steve Bug i Antonelli Electric, samo su učvrstile njen novonastali status. Ove godine Miss Kittin sprema novi, treći po redu solo album, pa možemo da očekujemo i ekskluzivne premijere na Dance Areni.

(old_image)

Crosstown Rebels je izdavačka kuća koja je u 2011. pokupila najbolje moguće kritike, nagrade i priznanja kao vodeća trendseterska institucija u elektronskoj muzici. Iste godine su Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler - vlasnik i 2 vodeća imena ove etikete, zatvarali Dance Arenu, a ove godine stiže još jedan član startne postave, Maceo Plex. Nekima poznatiji kao Maetrik ili Mariel Ito, servira nam bogatu produkciju kao mešavinu tehna, hausa, fanka i elektra, ali je možda njegovo kubansko poreklo najzaslužnije za neodoljivu želju za ples koju indukuje kao Maceo Plex.

(old_image)

Još jedna Crosstown Rebels senzacija je duo Art Department, iza koga stoje kanadska tehno/haus zvezda Keni Glazgov i najveća kanadska zvezda u usponu, Džoni Vajt. Kenijeva karijera traje još od kraja 80-tih, sa izdanjima za Narcotic, Jinxx, Turbo kao i za njegovu Method 11/11 etiketu, a Vajtova No. 19 etiketa sa ultra-brzim porastom diskografije trenutno izbija na čelo internacionalne scene. Zasebno su izdali nebrojeno mnogo sjajno kritički propraćenih izdanja, a trenutno se vode kao najnapredniji andergraund producenti Severne Amerike.

Svoj nastup na ovogodišnjem Exit festivalu koji će se održati od 12. do 15. jula već su potvrdili legendarni New Order, moćni Gossip, rokenrol atrakcija Wolfmother, world music senzacija Buraka Som Sistema, a Dance Arena ugostiće čuvenu etiketu Cadenza Records. Tom prilikom u Novi Sad stižu Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz, Maayan Nidam.

Pogledajte još