Javni dug premašio granicu

BEOGRAD, 21. februara 2012. (Beta) - Fiskalni savet upozorio je u utorak da je javni dug Srbije na kraju 2011. godine dostigao 46,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da je deficit budžeta države za pet milijardi dinara bio veći od planiranog.

"Za javne finansije u Srbiji najopasnije je kršenje pravila o visini javnog duga, jer ne samo da je prekoračena zakonska granica od 45 odsto BDP-a, već će javni dug nastaviti da raste i u srednjem roku ukoliko se u 2012. godini ne donesu mere fiskalne konsolidacije", navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Vlada Srbije je, kako je istaknuto, dužna da usvoji program za smanjenje javnog duga već prilikom rebalansa budžeta za 2012. godinu.

Prema podacima Ministarstva finansija javni dug je na kraju decembra dostigao 45,1 odsto BDP-a, ali Fiskalni savet je ukazao da se na taj dug, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, uračunava i negarantovani dug lokalne samouprave koji je u decembru iznosio 1,4 odsto BDP-a.

Zbog toga je ukupna visina javnog duga na kraju 2011. godine iznosila 46,4 odsto BDP-a, a stvarni iznos javnog duga je, kako je ocenio Fiskalni savet, verovatno još veći, jer postoje nagomilane docnje pojedinih budžetskih korisnika koje prevazilaze mogućnost njihovog servisiranja iz tekućeg poslovanja.

Pogledajte još