Srbi dali prve informacije o Srebrenici

Blok je izjavio da je u pogranično područje u zapadnoj Srbiji otišao nakon što je u Beogradu video film beogradskog novinara Zorana Petrovića-Piroćanca snimljen neposredno pošto je Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu, 11. jula 1995.

Svedok je rekao da je u jednom delu tog filma video gomilu leševa Muslimana ubijenih ispred skladišta u selu Kravica između Bratunca i Srebrenice. Na snimku se videlo "od 20 do 25 leševa", ocenio je on.

Prema optužnici, koja Karadžića tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, srpske snage su u Kravici 13. jula 1995. ubile oko 1.000 zarobljenika.

Originalni Petrovićev film uveden je u dokaze protiv Karadžića. Beogradski Studio B prikazao je Petrovićev film 15. jula 1995, a Blok ga je, kako je precizirao, video dan kasnije u prostorijama televizije.

Sutradan, 17. jula, u tekstu u "Indipendentu" opisao je šta je video, navodeći da su žrtve, kako izgleda, streljane. Petrovićev film ubrzo je nestao iz Studija B, kada su drugi strani novinari zatražili da ga pogledaju.

HAG, 21. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.