888

Šetajući ulicama Beograda, često ćete naći neku kinesku prodavnicu ili će vam u susret naići lice s Dalekog istoka, ali nećete pronaći mnogo kineskih restorana, naročito ne takvih kao što je restoran "888".

Smešten u samom centru grada, na uglu Kneza Miloša i Birčaninove, na mestu nekadašnje kafane "Savski venac", jedan je od najmlađih restorana kineske kuhinje u Beogradu. Naziv simbolizuje trostruki dobitak: uspeh, finanasijski napredak i sreću. Koliko je simbolika broja 8 važna pokazuje i to da se sve cene završavaju tim srećnim brojem. Sreća je osnovni motiv koji prožima sve pažljivo odabrane detalje lokala: od crvene boje koja preovladava enterijerom, preko tapiserija, ćupova, do reprodukcije ratnika cara Kin Ši Huang Dija koja, po njihovom verovanju, štiti i čuva restoran.

Vlasnica restorana Vang Džuan došla je u Srbiju 1997, želeći da nam predstavi i približi kulturu svog naroda. Koliko joj se dopala naša zemlja svedoči i nadimak koji je prisvojila (Ljudmila), kao i to koliko je brzo i lako naučila naš jezik.

Restoran se sastoji iz VIP dela, u koji možete svratiti na poslovni ručak ili kada vam zatreba privatnost, bašte, ali i dela s nezaobilaznim okruglim stolovima, koji simbolizuju podelu hrane i kruženje pozitivne energije među ljudima koji sede.

Da bi ukus jela bio autentičan, začine kao što su mirisno lišće ili cvetna paprika, ali i bambus, crne pečurke, soja sos, čaj od jasmina donose iz svoje domovine. Iz Kine stiže i izvorna kineska rakija "mau tai", koju prave od pet vrsta pirinča. U zavisnosti od namirnica koje se koriste za pripremu, glavna jela su razvrstana u nekoliko grupa. To su jela s piletinom, svinjetinom, teletinom i morski plodovi. Pirinač je nezaobilazan dodatak svakom jelu.

Za one koji ne mogu da odluče šta bi od ovih nesvakidašnjih specijaliteta probali, varijanta švedskog stola, koja je aktuelna od jesenjeg perioda, pravo je rešenje. Cena nas nije iznenadila - 888 dinara.

Kuvar Vang odlučio je da nam pripremi jela koja se najčešće naručuju i spremaju se svega deset minuta; prženu piletinu sa crnim pečurkama i povrćem, a kao desert kuće - prženi tangjuan. Glavno jelo servirano je u posudi bambusa, koji dugo održava temperaturu i izgleda dekorativno, uz mnogo povrća. Ukus mu je prijatan, ali i specifičan zbog autentičnih začina.

Desert čije ime verovatno nećete umeti da izgovorite, ali ćete se sigurno oduševiti ukusom, je testo punjeno crnim susamom, s prelivom od čokolade. Uz pohovani sladoled, to je najpopularanije jelo namenjeno sladokuscima.

Ako ste se zasitili domaćih sarmica, bečkih šnicli i italijanskih pasti, preporučujemo vam da dođete u restoran "888", unesete novine u svoj jelovnik i prepustite se novim ukusima koji stižu s Dalekog istoka.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još