Prihod od turizma oko milijardu evra

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) - Prihodi Srbije od turizma u 2011. procenjuju se na oko milijardu dolara, što je 15 do 18 osto više nego u 2010. godini, izjavio je u sredu srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Na početku Konferencije o održivosti ruralnog turizma, koja se održava u Beogradu i Novom Sadu, on je kazao da se 27 odsto turističke delatnosi u Srbiji ostvaruje u seoskim oblastima, u kojima je zabeleženo 2,3 miliona noćenja, od ukupno sedam milion koliko je ukupno ostvareno prošle godine.

Ćirić je rekao da 55 odsto stanovništva u Srbiji živi u ruralnom području u kome je stopa siromaštva oko 10 odsto, što je, kako je naveo, duplo više nego u urbanom području.

"Verujem da će se, upravo razvojem turizma u seoskim područjima otvoriti mogućnosti za ostvarivanje novih prihoda i poboljšati kvalitet života brojnih porodica koje žive u seoskom okruženju", rekao je on.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije UN (UNSTO) Taleb Rifai je ocenio da je seoski turizam veoma važan za unapredjenje ekonomskog razvoja svake zemlje.

Prema njegovim rečima, seoski turizam nudi mogućnost zapošljavanja manje povlašćenog stanovništva koje živi van gradskih centara, sprečava migracije u velike gradove, doprinosi i unapredjenju očuvanja tradicionalnih seoskih aktivnosti i obogaćuje i štiti životnu sredinu.

Pogledajte još