Poledica: Ozbiljan kriminal u srpskom fudbalu!

"Ovo što se dešava u srpskom fudbalu je ozbiljan kriminal, a država ne reaguje. Mi želimo da sprečimo te stvari. Igrači traže minimum dostojanstva, ali tamo gde treba da dobiju najveću podršku, u fudbalskoj organizaciji, oni je ne dobijaju", kazao je Poledica novinarima u beogradskom Medija centru.

On je ocenio da Pravilnici o zaštiti u Fudbalskom savezu Srbije "važe samo za klubove, a ne i za igrače".

"Takav sistem odlučivanja je komunističko-udbaški", dodao je Poledica.

Predsednik SPFN je kazao da je ta organizacija poslala nekoliko pisama Ministarstvu omladine i sporta, ali da su ona "ignorisana".

"Nije nam jasan stav države. Jedna smo od retkih organizacija koja radi, donosi novac i ulaže ga u našu decu, ali opet nismo dobri. Možda zato što ne krademo", istakao je Poledica.

"Ova zemlja od igrača pravi socijalne slučajeve, umesto da ih štiti", dodao je on.

Poledica je naveo da SPFN ne traži smene u fudbalskoj organizaciji, već samo ukazuje na probleme.

"Od Saveza tražimo da ima isti odnos prema klubovima i igračima. Ako se dokaže da je neka utakmica nameštena, je ne tražim odgovornost FSS, već reakciju, ali oni ničim izazvanim staju u zaštitu klubova", rekao je Poledica.

Poledica je kazao da svrha "Crne knjige", koja je 8. februara predstavljena u Briselu, nije samo ukazivanje na nameštene utakmice, već i na diskriminaciju i mobing fudbalera u Istočnoj Evropi.

"Reakcija javnosti u Srbiji na 'Crnu knjigu' je pozitivna, ali fudbalskih radnika nažalost negativna, pre svega predstavnika fudbalske organizacije", ocenio je fudbaler koji se povukao 2010. godine.
Član SPFN i golman ruskog Rostova Dejan Radić istakao je da će ta organizacija imati veliki posao da promeni svest fudbalera u Srbiji.

"Svest igrača se mora menjati. To će biti možda i najteži posao Sindikata 'Nezavisnost', ali ne i nerešiv. Nije dobro što danas sa nama nema igrača iz vodećig srpskih klubova i onih koji igraju u inostranstvu. Treba raditi na svesti", ocenio je Radić.

On je naveo priprem iz Poljske, kada je posle prijava Sindikata profesionalnih fudbalera "u jednom danu uhapšeno 500 ljudi".

"Preko 200 njih je pravosnažno osuđeno. U našoj zemlji, međutim, kada neko sedne u fotelju samo revolucija može da ga skloni", dodao je Radić.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da je napravljena "kardinalna greška" što ranije nisu podignute krivične prijave protiv FSS i klubova, jer se kako je naveo, "protivnik pokazao kao izuzetno nekorektan".

Pogledajte još