Nejasnoće u finansiranju kampanje

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) - Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić upozorio je u sredu na opasnost različitog tumačenja i nejasnih odredbi Zakona o finansiranju političkih aktivnosti prilikom kontrole finansiranja predizborne kampanje.

"Nijedna kampanja do sada nije bila u potpunosti u skladu sa zakonom i ne verujem da će biti i ova, ali očekujem da će stranke znatno više poštovati zakon nego u ranijim prilikama jer znaju da će Agencija za borbu protiv korupcije kontrolisati finansijske izveštaje", kazao je Nenadić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su mnoge lokalne samouprave pogrešno odredile izdvajanja za kampanje iz budžeta što, kako je naveo, može da uzrokuje tužbe učesnika na izborima ili samovolju u raspodeli sredstava.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio u sredu na konferenciji za novinare da u borbi protiv korupcije nema značajnih pomaka, jer visoka korupcija u Srbiji, smeštena u trouglu izvršna vlast - vrhovi političkih partija - javna preduzeća, "skoro nije ni dodirnuta".

Pogledajte još