S Mađarima u Areni

Košarkaška reprezentacija Srbije u sredu nastavlja ciklus kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2009. godine. Protivnik će nam biti tim Mađarske, koji je u drugom kolu, pre sedam dana, pobedio reprezentaciju Italije sa 68:64. Srbija je bila slobodna u drugom kolu, a na startu kvalifikacija, pre dve nedelje, pobedili smo Italiju u Kaljariju sa 64:78.

Utakmica protiv Mađarske trebalo je da se igra u Hali "Pionir", ali će se zbog problema s rashladnim sistemom utakmica igrati u Beograskoj areni. Savez je ovaj dogovor postigao zahvaljujući gradskoj vlasti, a najveći poklon gledaocima biće besplatan ulaz.

Direktor Arene Đorđe Milutinović rekao je da će se za posetioce prvo otvoriti nivo 200, koji je bliži parketu, a ukoliko bude potrebe, popunjavaće se i nivo 400. Ukoliko interesovanje bude veliko, postoji mogućnost da podršku našem timu pruži čak 19.000 gledalaca.

U Grupi A, gde se nalazi naša ekipa, borbu za odlazak na šampionat Evrope vode još i timovi Italije, Bugarske, Finske i Mađarske. Bugarska je prva, sa dve pobede iz dva kola, Mađarska ima skor 1:1, mi smo treći s jednom pobedom, Italija je četvrta sa dva poraza, a Finska peta, s jednom izgubljenom utakmicom.

Nacionalni tim Srbije sutra prvi put ulazi u Arenu, zbog čega ćemo imati problem s adaptacijom na novu halu, jer se prvobitno treniralo u "Pioniru", posle toga u hali FM, a sada u Areni. Selektor Duda Ivković smatra da situacija jeste problematična, ali da će tim dati sve od sebe da se brzo prilagodi i odigra najbolje što može u okruženju koje predstavlja ponos našeg grada:

- Od tima, pre svega, očekujem jedan dobar odnos prema igri, jer to treba da bude razlika između nas i ostalih timova. Imamo talentovan, mlad i ambiciozan tim, koji ima još mnogo prostora za unapređenje igre, što je i pokazano. Najveći akcenat treba staviti na unapređenje igre u odbrani. Poeni koje smo primili od Italijana su garant da smo odigrali kvalitetno, a ono što se danas može reći jeste da imamo tri-ćetiri dominantne ekipe u evropskoj košarci, a sve ostale razlike među timovima su u nijansama.

Utakmicu s Mađarima selektor Ivković najavljuje kao meč u kome nemamo pravo na grešku, baš kao i u ostalim mečevima koje ćemo igrati u Beogradu:

- Mađarski tim je sastavljen od jako dobrih šutera, mnogo više šutiraju za tri nego za dva poena, što znači da naša odbrana mora da bude jako agresivna. Te segmente ćemo postaviti na treninzima koji nam predstoje do meča, a što se napada, tiče sve je već sasvim jasno definisano. Uz sve ovo, ne smemo da zabarovavimo da je naš tim na okupu samo nekih mesec dana.

Zdravstveni bilten igrača u ovom trenutku je dobar, jedini problem može biti to što Nenad Krstić zbog prehlade nije trenirao još od Italije, ali pokušaće da se vrati u ekipu u naredna dva dana i da nastupi u Areni. Trenutno je selektoru na raspolaganju 14 potpuno spremnih igrača, koji će u igri biti tokom celih kvalifikacija.

Pobedu Mađara nad Italijom selektor Ivković je objasnio kao krizu u italijanskoj košarci:

- Oni su imali neki duži štrajk i odbijali su da započnu pripreme. Takođe, italijanski timovi sastavljeni su u najvećoj meri od Amerikanaca, tako da malo njihovih igrača uopšte i igra u ligi. Pomenuo bih samo detalj kada su igrali Partizan i Montepaski, koji je tada bio jedan od njihovih najjačih klubova. Tada za tim nije igrao nijedan Italijan. Moguće da je slabost Italije iz tih razloga i isplivala na utakmici u Mađarskoj, mada mislim da su svi napredovali i da nijedan tim ne treba potcenjivati.

O ambicijama i ciljevima selektor dodaje:

- Ciljevi su poznati, a ono što je najvažnije jeste da imamo jednu dobru atmosferu. Zato verujem da ni protiv Mađara nećemo imati neki problem, a to se odnosi na organizaciju meča, ali i na posetu gledalaca. Verujem da će publika želeti da vidi našu reprezentaciju, ali da će se i tim revanširati i prikazati jednu dobru igru.

Timovi Srbije i Mađarske do sada nisu igrali nijedan meč. Nekadašnja Jugoslavija s pomenutim susedima sastajala se 20 puta, a 12 puta je pobeđivala. Prvi meč igran je davne 1947. na Evropskom prvenstvu u Pragu, a Mađari su slavili sa 26:50. Poslednja utakmica odigrana je 1986. u Podgorici, u okviru kvalifikacija za svetsko prvenstvo, i tada je Jugoslavija bila bolja sa 112:102.

U sredu počinju i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji. Tim Srbije nalazi se u grupi sa Grčkom, Bugarskom i Belgijom, a prvu utakmicu igramo za dva dana protiv Grkinja, u niškom "Čairu".

Utakmica seniora s Mađarima igraće se u sredu od 18.00, a ulazi Arene otvoriće se u 16.30. Ulaz je besplatan.

Svi koji su kupili karte za halu "Pionir" mogu ih vratiti i dobiti novac u utorak, 26. 8. 2008. od 12.00 do 19.00 na blagajni hale "Pionir".

Katarina Stojković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.