Dobar san za dobro zdravlje

Pri Univerzitetu u Sidneju, u Australiji, otvoren je Centar za istraživanje posledica nedovoljnog spavanja na fizičko i mentalno zdravlje. 

Istraživači veruju da postoji nedovoljna svest o tome koliko je spavanje važno za zdravlje i da je moguće usporiti razvoj nekih degenerativnih nervnih bolesti ukoliko bolesnicima pomognu da bolje spavaju.

Neurolog Naomi Rodžers, šef laboratorije koja će vršiti ova ispitivanja, za BBC objašnjava zašto su naučnici posumnjali da ova veza uopšte postoji.

"Poznato je da je kod većine ovakvih bolesti i poremećaja jedan od glavnih i najvažnijih simptoma jeste poremećen ciklus sna i budnosti. Vrlo često se dešava da oboleli ne mogu da spavaju u normalno vreme - dakle noću. Prisutni su i brojni poremećaji samog sna. Nas zanima da li ovi poremećaji u učvršćivanju sna ili u ciklusu sna i budnosti mogu da posluže kao najava ozbiljnih oboljenja" - izjavila je doktorka Rodžers.

Po njenom mišljenju, mnogi ljudi zanemaruju ogromnu važnost sna za funkcionisanje organizma.

Doktorka Rodžers podseća da je "san period odmora i oporavka mozga". Nauka je otkrila da tokom takozvane REM-faze sna mozak zapravo konsoliduje pamćenje, mozak tada "sređuje" podatke o svemu šta nam se dešavalo tokom dana.

Neka ispitivanja su takođe pokazala da nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja. Takođe san nam oporavlja i telo i različite segmente metabolizma. Kod dece, na primer, noću se u snu luče ogromne količine hormona rasta a veruje se da i adolescenti najviše rastu u snu.

Australijska naučnica Naomi Rodžers zato naglašava da je jako važno da povedemo računa o spavanju:

"Najbolje je ako možete da odspavate osam sati u jednom "komadu". Naravno, u savremenom društvu mnogi sebi ne mogu da priušte taj 'luksuz'. Ljudima koji ne mogu da spavaju dovoljno dugo zato savetujemo da probaju da barem odremaju tokom dana i da tako probaju da nadoknade manjak sna. Za one koji rade noćne smene i zato moraju da spavaju danju, izuzetno je dobro da probaju da odremaju nekoliko sati pre odlaska na posao. To će im pomoći da ostanu i budniji i bezbedniji tokom noći"...

I u studiji tima naučnika sa američkog univerziteta Prinston, objavljenoj pre šest meseci, navodi se da nedovoljno spavanje može da utiče da mozak prestane da prozvodi nove ćelije, odnosno, da utiče na deo mozga koji je "zadužen" za pamćenje. 

SIDNEJ, 26. avgust 2008. (FoNet)

Pogledajte još