Dežer i Mrkonjić različito o zaduživanju

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je u sredu u Beogradu da Srbija treba da vodi računa prilikom zaduživanja kod drugih država jer je javni dug prešao 45 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Videli smo da je granica od 45 odsto predjena i to upozorava da treba odrediti prioritete", rekao je on na tribini o saobraćaju i energetici kao razvojnim šansama Srbije, koje je organizvalo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Dežer je rekao da EU podržava i to da treće strane učestvuju u investicijama u Srbiji, ali je rekao da prilikom uzimanja komercijanih kredita treba uporediti uslove sa zajmovima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić je posle skupa rekao novinarima da Srbija zna da je je javni dug na dozvoljenoj granici, ali da on i dalje smatra da "može još malo da se zadužuje".

"Mislim da je o tome lepo govorio guverner (NBS Dejan) Šoskić - da smo blizu da budemo zadužena ili prezadužena zemlja, ali ću vas podsetiti da Hrvatska... ima dug od 150 milijardi evra. Dakle, bez investicionih dugovanja, mi ne možemo napred", rekao je on.

Pogledajte još