Dokument iz vremena Seobe Srba

BEOGRAD, 26. avgust 2008. (FoNet) - Među neistraženom arhivskom građom, pronađenom u depou Arhiva Srbije, otkriven je i dokument iz 1690, u košuljici pod nazivom Budim, koji možda govori o seobi Srba, takođe i zapisnik sa tajne sednice skupštine Srbije iz 1878, iz vremena Berlinskog kongresa kada je rešavana sudbina Srbije, rekao je danas direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Ahriv je, povodom pronalaska arhivske građe, posetio ministar kulture Nebojša Bradić, koji je posle današnjeg susreta sa Perišićem, rekao da će ovo ministarstvo podržati da se dokumenti istraže i zaštite, podsetivši da arhivi "čuvaju naš identitet, nasleđe naše kulture i istorije".

Perišić je rekao da će pregledanje pronađene građe trajati nekoliko sedmica, navodeći da je između ostalog nađeno pismo Karađorđa vojvodi Antoniju Pljakiću iz 1809, pismo Miloša Obrenovića iz 1860. velikom veziru, dokument o dolasku kralja Petra Karađorđevića na presto 1903., o izgradnji železnice, dosta dokumenata diplomatske provinijencije...

Arhivska građa nađena je u kutijama sa oznakama razno, prazno, za škartiranje, dok veliki deo predstavljaju dokumenta koja je austrougarska vojska odnela u Prvom svetskom ratu, a osamdsetih godina proškog veka vraćena iz Beča, ali je ostala neraspakovana.

Istraživačka intuicija mi govori da je u pitanju veoma značajna građa jer okupator nikad ne odnosi beznačajnu građu, rekao je Perišić.

Bradić je naglasio da je obaveza sadašnje generacije da za buduće generacije čuva i dokumenta iz najnovijeg perioda, jer u vremenu tranzicije vredni dokumenti preduzeća, velikih firmi završavaju na otpadu umesto da imaju adekvatnu brigu.

Pogledajte još