Prilika da se pomogne Somaliji

LONDON, 23. februara 2012. (Beta-AFP) - Britanski premijer Dejvid Kameron otvorio je u četvrtak u Londonu medjunarodnu konferenciju o Somaliji, ocenjujući da je to jedinstvena prilika za promenu situacije u toj zemlji u kojoj je više od 20 godina gradjanski rat.

"Danas imamo jedinstvenu priliku za promenu" situacije, "postoji stvarni zamah", rekao je Kameron pred predstavnicima 50-ak zemalja sveta i institucija uključujući UN, Evropsku uniju i Arapsku ligu.

Kameron je ocenio da "problemi u Somaliji ne pogadjaju samo tu zemlju". "Oni pogadjaju sve nas ... Gusari ometaju vitalne trgovinske puteve i kidnapuju turiste. Mladi umovi su zarobljeni radikalizmom, hrane se terorizmom koji preti bezbednosti celog sveta", rekao je britanski premijer.

On je pozvao učesnike konferencije da naprave zaokret i pomognu somalijskom narodu u cilju veće stabilnosti i napretka Somalije, regiona i sveta.

Medjunarodna zajednica je "otvorila prostor za slobodu i stabilnost u Somaliji", istakao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun. "Doduše, to je mali prostor, ali on predstavlja priliku koju ne smemo da propustimo, priliku za pružanje pomoći somalijskom narodu", dodao je on.

"Danas apelujem na mere za poboljšanje bezbednosti, unapredjenje političkog procesa i veću pomoć u obnovi i razvoju" Somalije, rekao je prvi čovek UN.

Pogledajte još