U petak počinje FEST

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) - Jubilarni 40. filmski festival FEST počinje u petak u Beogradu, a manifestaciju na kojoj će do 4. marta biti prikazano ukupno 72 filma otvoriće holivudski reditelj i glumac srpskog porekla Piter Bogdanovič i češki reditelj Jirži Mencl, najavili su organzatori.

Direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da je do sada kupljeno oko 62.000 ulaznica, a već su rasprodate karte za projekcije filmova "Čelična lejdi" i "Drvo života" Terensa Malika čijom će projekcijom i započeti festival.

Paramentić je dodao da se očekuje da do kraja festivala i poslednje projekcije filma "Artist" koji ima deset nominacija za nagradu Američke filmske akademije "Oskar", FEST poseti oko 100.000 gledalaca.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Andjelić rekao je da ovogodišnji festival pokušava da podrži domaću kinematografiju i da je u glavni program uvršten film Dinka Tucakovića "Dr Rej i djavoli", a biće prikazani i dokumentarni filmovi reditelja Puriše Djordjevića "Plašim se da li se sve razume" i Miroslava Stamatova "Zalet".

Selektor festivala Ivan Karl rekao je da će na FEST-u biti prikazana 72 filma, ne računajući i filmske omaže rediteljima Piteru Bogdanoviču, Jiržiju Menclu i Menahemu Golanu.

Pogledajte još