Banjalučani zabrinuti za novi izgled Kaštela

BANJALUKA, 23. februara 2012. (Beta) - Grupa stručnjaka, umetnika i studenata pokrenula je Internet akciju za spasavanje tvrdjave Kaštel u Banjaluci.

Oni žele da skrenu pažnju javnosti zbog bojazni da će planirani objekti privatnih investitora oštetiti srednjovekovno zdanje u centru Banjaluke.

Početkom februara gradske vlasti su najavile da će radovi na Kaštelu početi na proleće sledeće godine, kao i da će za prvu od devet faza rekonstrukcije izdvojiti 2,5 miliona evra, piše Portal Balkan Insajt.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da će ukupna vrednost rekonstrukcije Kaštela biti izmedju 30 i 35 miliona evra. Zbog nedostatka novca za ove potrebe, grad je najavio da planira da privatnim firmama omogući koncesiju, kako bi povratili investiciju u Kaštel i ostvarili prihod.

Plan rekonstrukcije Kaštela koji je nacinjen pre četiri godine predvidja da na mestu stare artiljerijske kasarne, najvećeg objekta u tvrdjavi, bude podignut hotel.

Prošle godine je grad objavio poziv investitorima za izgradnju ovog objekta, ali se nakon četiri meseca niko nije prijavio. Projekat takodje predvidja izgradnju servisnog centra, gradskog trga, parkinga, sportskog centra, parka, obalske zone i muzeja.

Stručnjaci, umetnici i studenti se protive ovakvom planu, iako ne spore da je ruiniranom srednjevekovnom zdanju preko potrebna rekonstrukcija. Najsnažnije protivljenje planu rekonstrukcije Kaštela dolazi od studenata urbanog planiranja iz Banjaluke koji su formirali neprofitnu organizaciju sa ciljem da promene plan rekonstrukcije kao nacin njegovog finansiranja.

Pogledajte još