Koncert japanske grupe Variki u Novom Sadu

NOVI SAD, 23. februara 2012. (Beta) - Japanska grupa Variki, koja izvodi tradicionalnu japansku muziku i ritualne plesove Japana, nastupiće u petak, 24. februara, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, najavili su u četvrtak organizatori.

Osnivač grupe Variki Akira Katogi rekao je na konferenciji za novinare da se tradicionalna japanska muzika izvodi da bi ljude učinila srećnim, te da će nastup u Novom Sadu imati isti koncept.

"Ova muzika nije nešto što se izvodi za plemstvo i bogataše, već muzika običnog naroda i poljoprivrednika, stvorena za njihovo uživanje. Nadamo se da će i publika u Novom Sadu uspeti da to oseti", rekao je Katogi.

On je naveo da većina numera i plesova koje će grupa izvesti na koncertu potiče iz oblasti Tohoku u kojoj se nalazi Fukušima, u koju je u martu prošle godine pogodio jak zemljotres i havarija na nuklearnoj elektrani.

"Kada se desio zemljotres iz Srbije smo dobili mnogo pisama podrške i novčane pomoći. Muzikom iz ovog dela Japana želimo da pokažemo koliko smo zahvalni na tome i da vam dočaramo koliko nam je sve to značilo da, iako smo bili u teškoj situaciji, skupimo svu snagu i nastavimo dalje", rekao je Katogi.

Pogledajte još