Koji film će dobiti Oskara?

1. Glumac (The Artist)
2. Potomci (The Descendants)
3. Jako glasno i neverovatno blizu (Extremely Loud & Incredibly Close)
4. Služavke (The Help)
5. Hugo
6. Ponoć u Parizu (Midnight in Paris)
7. Formula uspeha (Moneyball)
8. Drvo života (The Tree of Life)
9. Ratni konj (War Horse)

Pred vama je devet filmova nominovanih za Oskara u kategoriji Najbolji film. Kada se u izboru, kakav je ovogodišnji, nalaze filmovi među kojima se ni jedan ne ističe toliko da možete biti uvereni da je apsolutni favorit - dosta je nezahvalno dati samouvereno predviđanje dobitnika ove prestižne, mada pomalo i izlizane filmske nagrade.

Naravno, film o kome se najviše šuška kao potencijalnom pobedniku jeste nemi crno-beli film "Glumac" Mišela Azanavisijusa koji je već dobio, pored ostalih nagrada, i pet Zlatnih globusa, sedam BAFTA nagrada i Goja nagradu za Najbolji evropski film. Ovo neobično ostvarenje nosilac je deset nominacija za Oskara, a pored nagrade za Najbolju glavnu mušku ulogu, smeši mu se i nagrada za Najbolji film prethodne godine. Film će premijerno biti prikazan na FEST 2012 a već ima brojne fanove u krugovima domaćih filmofila.

Mnoge je iznenadilo što su se u konkurenciji za Najbolji film našli "Jako glasno i neverovatno blizu" Stivena Daldrija, "Drvo života" Terensa Malika i "Ratni konj" Stivena Spilberga. Da li ovi filmovi to i zaslužuju?

Naravno, ostajemo pri stavu da je film "Vozač" (Drive) morao da dobije bar nekoliko značajnih nominacija ove godine, tako da bez filma Nikolasa Vindinga Refna ova lista po našem mišljenju nije realna. Rajan Gosling je morao biti u konkurenciji za Najbolju glavnu mušku ulogu! Takođe, istu nominaciju zaslužuje i Majkl Fasbender za "Sram". Ali, bitku za Oskara za Najbolju glavnu mušku ulogu će ipak voditi Džordž Kluni i Žan Dižarden. Dok će nagradu za Najbolju glavnu žensku ulogu vrlo verovatno dobiti Meril Strip za ulogu u filmu "Čelična ledi".

Svakako velika je verovatnoća da će "Glumac" dobiti niz Oskara, ali uvek su moguća i iznenađenja. U svakom slučaju, ovo je jedna od "onih" godina, kada izbor za Oskara i ne baca baš preterano u nesvest. Ipak, šou mora da se nastavi...

Pogledajte još