Gardisti iz SAD prekomandovani sa Kosova

ŠTUTGART, 24. februara 2012. (Beta) - Sedamnaest oficira i podoficira Nacionalne garde SAD izbačeno je iz medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu zbog primene surovih metoda u odnosima sa mladim vojnicima, piše američki magazin "Stars end strajps".

Komandant američkih trupa u Evropi general Mark Hertling rekao je ovom magazinu da su ti oficiri i podoficiri prekomandovani, medju njima njihov komandant, a sve se dešavalo unutar Medjunarodne borbene grupe Istok na Kosovu.

Hertling nije želeo da govori na koji način su oni maltretirali mlade vojnike, pozivajući se na istragu koja je u toku i koja bi krajem ove sedmice trebalo da rezultira u podizanju optužnica.

Medjutim, prema njegovim rečima, mnogi problemi potiču od toga što su osumnjičeni imali "preterane fizičke zahteve" od vojnika, koji su na taj način trebalo da budu uključeni u vojnu jedinicu.

Hertling je izjavio da će, kad sledeći put dodje u kamp Bondstil na Kosovu, posetiti mladog redova koji je prijavio ono što se dešavalo, na osnovu čega je istraga i pokrenuta.

"Pozdravljam mladog redova", rekao je Hertling. "Bio je novi momak u jedinici, i bilo mu je potrebno mnogo hrabrosti za ovo. Taj dečko je u gadnim okolnostima pogurao stvar i prijavio šta se dešava".

Pogledajte još