Kao malo vode na dlanu

Šuplje jabuke i Srđanove paprike na gomili, na zgužvanom papiru ili platnu, u šaci ili na mrtvoj prirodi, ili u pejzažu, i poneka školjka...

Izložba Aline Gadomski-Todorović otvorena je za zemunsku Publiku (zaslužili su bar ovo veliko slovo) i sve ljubitelje dobre slike i crteža u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija", posle kiše u četvrtak uveče, 28. avgusta. I čist i svež vazduh i "Kao malo vode na dlanu", pa sve do 9. septembra 2008.

Zaista, tradicionalno dobro posećena galerija, s vernom i odabranom publikom, pa još kao plus ovako dobra izložba, prijatni domaćini i gosti koji se osećaju domaćima, malo ćaskanja uz crno vino s pogledom na Dunav reku, slike i crteži koje treba videti i samo uživati, toliko pozitivnog - pa neka potraje, to je ono što treba poželeti.

U tekstu kataloga Gordana Vasiljević kaže: 

"Mrtva priroda (jabuke, paprika, izgužvani papir…) su opravdanje za njen koloristički izraz. Polazeći od oblika, postepeno, u toku umetničkog rada, postiže da crtež i boja nisu odvojeni, mada ona i crta i misli bojom. Kao izraziti kolorista, bojom izražava sav svoj likovni stav." I citira velikog slikara, rodonačelnika moderne umetnosti: "Kada je boja u svom punom bogatstvu, forma je u svoj svojoj punoći" (Pol Sezan).

Izložbu je otvorila Branka Milutinović-Montan, istoričarka umetnosti, stalni saradnik galerije. Poželevši sreću i pohvalivši mladu umetnicu koja sa sobom nosi zrelu umetnost, iako joj je ovo tek treća samostalna izložba, Branka Milutinović-Montan naglasila je da "dela ove umetnice odišu kako klasičnim kvalitetima i vrednostima u najboljoj tradiciji lepih umetnosti, tako i jednom finom notom ličnog pečata, temperamenta i individualnosti svojstvenoj poetici emocija i potpunog proživljavanja svake linije, boje, površine, forme, svetla... ali i sadržaja - jednostavnih (gotovo večitih tema), ali duboko promišljenih".

Alina zna da slika i crta i svesna je da zna, ali to znanje za nju nije opterećujuće već oslobađajuće. To se vidi, a kad se vidi, onda se i pamti.

A ja znam da, preporučivši Alininu izložbu iskreno i bez bilo kakve zadrške, samo potvrđujem staru i jednostavnu istinu da ono što vredi treba čuvati "kao malo vode na dlanu" i (Alina!?) bez straha.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još