Skriveni hegemonizam Evrope i SAD

PEKING, 25. februara 2012. (Beta-AFP) - Kina je u subotu optužila Evropsku uniju i SAD da imaju "skrivene hegemonističke ambicije", dan nakon što je u Tunisu održana konferencija "Prijatelji Sirije" uz učešće oko 60 zemalja, ali bez predstavnika Moskve i Pekinga koji su taj skup bojkotovali.

Ta agencija konstatuje da je na skupu "odbačena mogućnost strane intervencije" u Siriji.

"Većina arapskih zemalja počela je da shvata da SAD i Evropa skrivaju pesnicu iza osmeha, drugim rečima pokušavaju da, pozivajući se na humanitarne razloge, ostvare svoje skrivene hegemonističke ambicije", navodi se u komentaru kineske agencije Sinhua.

Učesnici konferencije koju je u petak u Tunisu organizovala Arapaska liga, apelovali su da se smesta prekine nasilja u Siriji, i zatražili nove sankcije protiv tamošnje vlasti.

Izbegnuto je, medjutim, pominjanje ranije inicijative o slanju medjunarodne misije u Siriju koja bi bila sastavljena od trupa arapskih zemalja i mirovnih snaga UN.

Neke zemlje poput Tunisa i Katara istakle su potrebu da se u Siriju pošalju "arapske snage" kako bi se okončalo krvoproliće, ali u završnoj deklaraciji pominje se samo "političko rešenje" krize.

Pogledajte još