Anonimusi i u Beogradu

Usvsjanje ovog zakona je najavljeno u Srbiji, a protest u Beogradu najavljen je preko društvenih mreža u Srbiji u organizaciji Pokreta u duhu vremena - Zeitgeist Srbije. Neki od okupljenih građana nosili su maske poznate haktivističke grupe Anonimusi.

Okupljeni su nosili transparente: "Revolucija - mi smo 99 odsto pridružite nam se", "ACTA? Probaj Laki!", "Stop ACTA", "Budi i ti deo revolucije", "Vikimedija - Vikipedija", "Cenzura? Bez mene!", "Neću apsolutizam i kontrolu informacija".

Mediji su događaj najavili i kao ustajanje na proteste srpskih Anonimusa, koji do sada nisu zabaležili brojnija okupljanja u Srbiji.

Iako je Srbija najavila potpisivanje ovog sporazuma, mnogi analitičari kažu da primena ACTA-e u Srbiji nije moguća, jer Srbija ne može da potpisuje međunarodne ugovore koji nisu u skladu sa domaćim zakonima, a ovaj nije jer ograničava protok informacija na internetu.

"Blic" piše da je ipak, državni sekretar Ministarstva nauke Radivoj Mitrović izjavio je da je u interesu Srbije da pristupi ACTA sporazumu, jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava.

- To je uslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu tu oblast - rekao je Mitrović.

Sporazum ACTA u oktobru prošle godine potpisali su SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, a u januaru su ga potpisale 22 članice EU.

Protesti zbog prihvatanja ovog sporazuma održani su i u Podgorici i Zagrebu.

Pogledajte još