Ukinuta Vanredna situacija, oprez zbog klizišta i poplava

Na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, Vlada Srbije je na telefonskoj sednici, ukinula vanrednu situaciju u preostale 23 opštine u Srbiji. Najteže je i dalje u Sjenici, Priboju, Novoj Varoši i Ivanjici, prenosi RTS.

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rečeno je da bi u narednih 48 sati trebalo da bude očišćeno još 2.300 kilometara puteva, čime će se situacija u potpunosti normalizovati.

Tokom ledenih dana od posledica smrzavanja život su izgubile 22 osobe, jedna se smatra nestalom, 308 je spaseno, a 1.500 ljudi je na ugroženim područjima još uvek izolovano.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je Republički štab predložio i formiranje stručno-operativnih timova za klizišta.

Prema Dačićevim rečima, zadatak timova je da prati stanje i sagledava ugroženost ljudi, materijalnih dobara i životne sredine, kao i preduzimanje mera zaštite da bi se smanjio rizik od posledica klizišta.

Članovi štaba iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda i "Srbijavoda" istakli su da je vodostaj na Dunavu u stagnaciji i da za sada nema opasnosti od poplava.

Direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović je pozvao lokalne samouprave da čiste kanale i bujične vodotoke.

Pogledajte još