Očekivano: Oskar pripao filmu "Glumac" (The Artist)

"Glumac" je doneo Oskara i režiseru Mišelu Azanavicijusu i glavnom glumcu Žanu Dižardenu, iako je ozbiljna bitka bila između njega i Džordža Klunija za ulogu u filmu "Potomci". Film "Glumac" će premijerno biti prikazan na FEST 2012.

Za najbolju glumicu proglašena je Meril Strip, za film "Gvozdena lejdi" koji takođe stiže na FEST 2012.

Za glumu, ali u kategoriji sporedne uloge, nagrađeni su Oktavija Spenser za film "Služavke" i Kristofer Plamer za film "Početnici".

Najbolji film van engleskog govornog područja po mišljenju Američke filmske akademije je iranski film "A Separation", dok je Najbolji animirani film "Rango" koji je svojom pričom zaista to i zaslužio.

Akademija je primetila koliko "lepe slike" ima film Martina Skorsezea "Hugo", te su mu za to i namenili Oskara, kao i dva Oskara za zvuk i vizuelne efekte. S druge strane, Finčer je i ovog puta ostao "praznih ruku" dobivši samo Oskara za montažu za svoj film "Muškarci koji mrze žene".

Vudi Alen se, takođe, zakitio Oskarom za originalni scenario filma "Ponoć u Parizu", dok je Oskar za adaptirani scenario otišao u ruke tima Aleksandra Pejna za film "Potomci".

U kategoriji za Najbolju originalnu pesmu nagrađeni su "Mapetovci" za pesmu "Man or Muppet", dok je za originalnu muziku Oskar opet otišao u ruke "Glumca".

Sve je kako smo i predvideli u Nadlanu.com odgovoru na pitanje: Koji film će dobiti Oskara?

K.M./Beta

Pogledajte još