Garson oslobodjen u slučaju istrage o nestalima

MADRID, 27. februara 2012. (Beta-AFP) - Vrhovni sud Španije oslobodio je u ponedeljak sudiju Baltazara Garsona u slučaju istrage o nestalima za vreme Frankove diktature, rekao je jedan izvor iz pravosudja.

Španski sudija (56), poznat po istragama o kršenju ljudskih prava, osudjen je, medjutim, 9. februara na 11 godina zabrane bavljenja svojom profesijom zbog slučaja "prisluškivanja". Garsonu, koji je suspendovan sa funkcije 2010. godine, time je praktično zapečaćena karijera.

Garsonu se sudilo po optužnici da je naložio prisluškivanje razgovora pritvorenika i njihovih advokata u politički osetljivom slučaju korupcije u koji je bilo umešano nekoliko važnih poslovnih ljudi u Madridu i Valensiji.

U slučaju istrage o nestalima, tužbu protiv Garsona podnela su dva udruženja ekstremne desnice, optužujući ga da je prekršio Zakon o amnestiji usvojen u oktobru 1977, dve godine nakon smrti Fransiska Franka. Taj zakon je imao za cilj da obavije tišinom mračne godine Španskog gradjanskog rata (1936-39) i period diktature (1939-1975).

Pogledajte još