Opštine da utvrde štetu

GORNJI MILANOVAC, 27. februara 2012. (Beta) - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je u ponedeljak da je obaveza opština da same utvrde koliko štete od nevremena mogu da saniraju, a koliko u tome treba da im pomogne Vlada Srbije.

Obradović je posetio osnovnu školu u Ugrinovcima pod Rudnikom, gde su štete procenjene na 1.500.000 dinara što je najveći iznos u opštini Gornji Milanovac, a zatim je u tom gradu posetio Tehničku i Osnovnu školu "Desanka Maksimović".

Predsednik Opštine Milisav Mirković upoznao je ministra sa inicijativom lokalne samouprave da se u Gornjem Milanovcu otvori odeljenje jednog fakulteta iz Sremske Mitrovice, kako bi svršeni srednjoškolci mogli da nastave dalje školovanje u rodnoj sredini.

Ministar je podržao predlog, istakavši da je sasvim logično da se u gradovima i opštinama Srbije gde postoji potreba i interes, pored srednjih škola, osnivaju i visokoškolske ustanove.

"Takav zahtev treba da ima i projekat čiji je sadržaj postojanje potreba za odredjenim profilima i da se u okviru postojećih državnih fakulteta realizuje osnivanje visokoškolske ustanove, jer je ova vlada otvarala fakultete i to ima nameru i dalje da radi", rekao je Obradović.

Pogledajte još