Završena rasprava o zaduživanju

BEOGRAD, 27. februara 2012. (Beta) - Skupština Srbije završila je u ponedeljak raspravu o predloženim zakonima o davanju garancija za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B", i počela raspravu o potvrdjivanju više sporazuma.

U raspravi o više predloženih zakona o davanju garancija za ta zaduživanja, poslanici opozicije kritikovali su novo zaduživanje po, kako su naveli, nepovoljnim kamatama, a posebno su kritikovali zaduživanje "Galenike" od 70 miliona evra za refinansiranje kratkoročnih finansijskih obaveza te farmaceutske kompanije.

Opozicija je ocenila da su predložena zaduživanja katastrofalna i da su "besmislena i suluda".

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija odbacila je navode opozicije da su predložena zaduživanja zbog izborne kampanje i navela da će ta sredstva biti namenjena za završetak značajnih projekata.

Nakon te rasprave, parlament je počeo razmatranje predloga zakona o potvrdjivanju sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji sa Vladom Azerbejdžana, potvrdjivanje sporazuma sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) o davanju statusa pridruženog članstva kao i nekoliko medjunarodnih sporazuma o saradnji u oblasti saobraćaja, odbrane, zaštite podataka i bezbednosti.

Pogledajte još