Erdemović svedočio na sudjenju Karadžiću

HAG, 27. februara 2012. (Beta) - U nastavku sudjenja Radovanu Karadziću pred Medjunarodnim tribunalom u Hagu bivši vojnik Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović svedočio je u ponedeljak da je sredinom jula 1995. u okolini Zvornika učestvovao u streljanju više od 1.000 Muslimana iz Srebrenice.

Broj zarobljenika koje je 16. jula 1995. na farmi Branjevo, kod sela Pilica, ubio sa još sedmoricom pripadnika 10. diverzantskog voda VRS, Erdemović je procenio na "izmedju 1.000 i 1.200".

U to vreme, odred je bio jedinica pri Glavnom štabu VRS, potvrdio je on.

Tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta VRS Karadžića optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je 11. jula 1995. VRS osvojila tu enklavu pod zaštitom UN.

Na farmu Branjevo, Erdemovića i druge vojnike, po njegovim rečima, doveo je iz Zvornika "visok i korpulentan potpukovnik VRS", "prosede kose". Potpukovnikovo naredjenje da "civili" koji će stići autobusima, moraju biti pobijeni, diverzantima je preneo vodja njihove grupe Brano Gojković. Potpukovnik je zatim otišao sa farme, a nedugo zatim stigao je prvi autobus.

Muškarci u civilnoj odeći, neki sa povezima preko očiju i vezanih ruku, zatim su, kako je izjavio svedok, izvodjeni pred streljački stroj u grupama od po desetak.

Pogledajte još