Oh Yeah, to je ta izložba!

On nije slikar, ni ovo nije klasična izložba, jedna od onih na koje smo navikli. Zato ni njeno otvaranje nije bilo u skladu sa „protokolom“. On je „po zanimanju“ pevač, a po stavovima i ponašanju je prava pank zvezda. Slikanje je samo jedan od načina da izrazi sebe, i ne radi to da bi bio te umetničke „ekipe“, već zato što u tome uživa.

Počeo da je da crta još kao dete, i kada su crteži na „papirićima i kartončićima“ prerasli u slike na platnu, njegov stil je prerastao u nešto što su nazvali „Novim Popom“, a pod uticajem Vorhola i Diznija, kako sam umetnik kaže.

Slike koje smo videli u Domu omladine, njih 24, naizgled su samo šarene, vesele, i „neuhvatljive“ (nekome možda i neshvatljive), ali sa simbolikom koj je možda bliža onima koji poznaju Davora kao pojavu, bend koji je obeležio rok scenu bivše Jugoslavije, i ceo pokret kojem ona pripada. Jer „Bend izgleda kao moje slike, a slike izgledaju kao naša muzika“ kaže Gobac...

U potpuno „tamnoj“ i koncertnoj atmosferi sale Amerikana, njegove slike su nekako „štrčale“ svojim šarenilom, energijom, vedrim bojama, veselim likovima.
Koliko slike objašnjavaju muziku, a koliko se muzika uklapa u slike... Možda je, kada je Gobac u pitanju, najbolje ova dva segmenta njegove ličnosti spojiti, i uživati u onome što se u tom preseku dešava. Zato je bilo potpuno prirodno uz ovakvu izložbu prirediti i kratak koncert.

(old_image)

Izložbu je otvorio Sergej Trifunović, koji je, kako sam kaže, „kriv“ za to što imamo šansu da vidimo Davorova dela. Ne obazirući se na velikih broj klinaca u publici, Sergej je u svom stilu, spontano i šaljivo najavio Gobca kao „umjetnika koji je prije počeo crtati nego drkati“, a onda je i bend „Psihomodo Pop“ izašao na binu.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU OVDE

Atmosfera koja ni do tada nije ličila na onu na koju smo na ovakvim manifestacijama navikli, sada se pretvorila u pravu koncertnu, kada su Davor i ekipa počeli sa „prženjem“. „Nema nje“, „Volim crtane filmove“, „Bože čuvaj Psihomodo Pop“, „Frida“, „Ja volim samo sebe“...

Nekoliko stotina iskrenih fanova oduševljeno je skakalo ispred bine, Gobac je bio u svom „punom sjaju“ i ponašao se kao da je zaista na koncertu a ne na otvaranju izložbe slika, šalio se i, na kraju krajeva, bio ono što zaista jeste.

Neki su zaključili kako su mu „baš vesele i pozitivne slike“, neki su došli samo da ih čuju, bar na kratko, dok ne naprave u Beogradu solo koncert, a neki su sklapali u glavi „ceo fazon“ koji može da se doživi kada imate priliku da vidite i čujete duh Ex Yu panka...

Izložbu „Oh Yeah“ je moguće videti još samo 28.februara, pa ako ne želite da čekate sledeće gostovanje „mazarija“ Davora Gobca u Beogradu, požurite!

POGLEDAJ FOTO GALERIJU
Pročitaj INTERVJU SA DAVOROM GOPCEM

Pogledajte još