Kori Udovički možda premijerka?

Kako pišu domaći mediji, sve više se u krugovima diplomata i političara u sedištima Evropske komisije i OEBS spekuliše da bi Kori Udovički mogla da se nađe u najužem krugu mogućih kandidata Demokratske stranke za naslednicu aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića na poziciji predsednice Vlade Srbije.

Kako piše dnevni list "Danas", vrha DS-a nije u mogućnosti da potvrdi realističnost ovih spekulacija. Ipak, dok su "Danasu" neki od "insajdera" rekli da je izbor Kori Udovički "teško moguć", drugi ističu da je "sve otvoreno". Naravno, zvanični stav je da bi ta tema mogla doći na dnevni red Predsedništva DS-a tek po raspisivanju izbora, koje se očekuje 13. marta.

Kori Udovički je rođena u Boliviji, a ekonomiju je doktorirala na Jejlu. Trenutno je na poziciji asistenta Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, asistenta administratora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i direktora regionalnog biroa Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za Evropu i Zajednicu nezavisnih država. Njena sestra rediteljka Lenka Udovički je supruga poznatog glumca Radeta Šerbežije.

Jedan od ministara iz Đinđićeve vlade kaže za "Danas" da o Kori Udovički "može samo da kaže sve najbolje, jer je izuzetno stručna osoba, makroekonomista i dokazala se u resoru Ministarstva energetike".

Kao moguća opcija, pored Kori Udovički, u krugovima DS-a se priča i o Draganu Đilasu kao mogućem kandidatu.

- Kori Udovički je, svakako, mnogo bolji predlog od Dragana Đilasa i smatram da bi uradila mnogo više od svih koji su do sada bili na takvim funkcijama. Ona ima znanja i više je protržišno orijentisana od Mirka Cvetkovića, a upravo taj pravac je jedini koji može da iznađe neko rešenje - ukazuje za "Danas" Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište i takođe ekonomista.

Za razliku od ekonomskih analitičara koji podržavaju ideju ekspertske vlade, oni koji su više politički orijentisani imaju nešto drugačiju vizuru.

- Kandidat DS za premijera treba da bude poznat u najširoj javnosti, priznat u struci, politički utemeljen u stranci i šire, dobar s medijima, odlučan, spreman da rizikuje i retko kad kompromiser - ocenio je za "Danas" analitičar Dejan Vuk Stanković koji, takođe, smatra da "Kori nedostaju politička težina i medijska aura".

Da li je Srbija konačno spremna za ženu premijera?

Izvor: Danas / K.M.

Pogledajte još