Godišnjica rodjenja romskog prosvetitelja

NOVI SAD, 28. februara 2012. (Beta) - U Novom Sadu u sredu će se obeležiti godišnjica rodjenja romskog prosvetitelja Trifuna Dimića, najavila je u utorak romska organizacija "Bašno".

Trifun Dimić (1956-2001) poznat je i kao "otac romske pismenosti" i "romski Vuk Karadžić", a čitav život posvetio je emancipaciji romskog naroda.

Inicijatorka studija romologije na novosadskom Filozofskom fakultetu Svenka Savić održaće predavanje "Trifun romolog i nastava romologije na novosadskom univerzitetu".

Posle predavanja održaće se diskusija "Kud plovi ovaj brod?".

Trifun Dimić je bio jedan od najvećih romologa u svetu. Sakupljao je i beležio dela narodnog usmenog romskog stvaralaštva. Na srpskom i romskom objavio je zbirke pesama "Dolazeći sa vašara", "Kletve, zakletve i blagoslovi Roma" i "Narodnu romsku poeziju u Vojvodini".

Na romski jezik preveo je starozavetnu biblijsku "Pesmu nad pesmama", Novi zavet i Biblijsko petoknjižje. Preveo je i muslimansku svetu knjigu Kuran.

Preveo je i "Ep o Gilgamešu", objavio nekoliko zbirki pesama, medju kojima su "Bože, pogubi one drumove", "Vreme Samoće" i "Stopala u Prašini".

Dimić je prevodio, pisao poeziju, prozu, filološke i istorijske studije, a bavio se i novinarstvom.

Sačinio je nastavni plan i program za nastavni predmet "Jezik i nacionalna kultura Roma" i objavio prvi Bukvar na romskom jeziku.

"Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani", govorio je Dimić o znacaju obrazovanja Roma.

Godine 1996. osnovao je Maticu romsku čiji je predsednik bio do smrti. Umro je 2001. godine u Novom Sadu gde je jedna ulica ponela njegovo ime.

Program će biti u prostorijama odeljenja Gradske biblioteke "Veljko Petrović".

Pogledajte još