Otkriveni klijenti Stratfora

SAN ANTONIO, 28. februara 2012. (Beta-AP) - Prvi deo objavljenih i-mejlova američke privatne agencije za strateška istraživanja Stratfor na Vikiliksu, od bezazlenih do neprijatnih, otkrivaju imena klijenta koje je Stratfor dugo štitio - od lokalnih univerziteta do velikih korporacija kao što je Koka-Kola.

Sajt Vikiliks počeo je u ponedeljak s objavljivanjem više od pet miliona mejlova Stratfora do kojih je došao.

Mejlovi, prema Vikiliksu, obuhvataju period od jula 2004. do decembra 2011. i pokazuju kako je Stratfor imao "mreže doušnika, strukture za davanje mita i tehnike za pranje novca".

Prema prvoj količini objavljenih mejlova, Koka-Kola je platila Stratforu da proceni moguću štetu od demonstranata za vreme Olimpijade, kompanija Dau Kemikal od Stratfora je dobila informacije o aktivistima za zaštitu životne sredine.

Prva količina objavljenih mejlova nije posebno uzbudljiva, mada je direktor sajta Vikiliks Džulijan Asanž optužio Stratfor za ozbiljne stvari. Ašanž je medju aktivnostima Stratfora naveo slanje novca doušnicima preko off-šor računa, praćenje rada grupa aktivista u ime velikih korporacija i ulaganja na osnovu tajno dobijenih podataka.

Pogledajte još