Uvesti institut roditelja - negovatelja

NOVI SAD, 28. februara 2012. (Beta) - Pokrajinski ombudsman upozorio je u utorak da je roditeljima dece obolele od retkih bolesti teško da dobiju odsustvo s posla, zbog čega ne mogu da obezbede odgovarajuću negu i pomoć svojoj deci, i zauzeo se za uvodjenje instituta roditelja - negovatelja.

Ombudsman je u saopštenju podsetio da je uvodjenje roditelja -negovatelja bilo predloženo prilikom usvajanja Zakona o socijalnoj zaštiti 2011. godine, ali je taj amandman odbijen u Skupštini Srbije.

"To znači da će oboleli i njihove porodice i nadalje morati da se snalaze na razne načine. Ilustracija ove tvrdnje je izjava jedne majke da od nadležnih službi nisu mogli ni invalidska kolica da dobiju za svoje dete budući da retka bolest njenog deteta 'nije na spisku'", upozorava se u saopštenju.

Važeći zakonski propisi u Srbiji zaposlenim roditeljima dece obolele od retkih bolesti, omogućavaju odsustvo sa rada radi nege bolesnog deteta najduže do četiri meseca, a tokom ovog odsustva isplaćuje im se pun iznos zarade, naveo je ombudsman u saopštenju povodom Svetskog dana retkih bolesti, 29. februara.

Pogledajte još