Zaštititi privredu od nelojalne konkurencije

BEOGRAD, 28. februara 2012. (Beta) - Srbija mora dobro da se pripremi za zaštitu privrede od štete, poput nelojalne konkurencije, koju bi mogli da izazovu trgovinski sporazumi, rečeno je u utorak na drugoj godišnjoj konferenciji o spoljnotrgovinskim instrumentima.

Predstavnik nemačke ambasade u Beogradu Kristof Ajhen je na skupu kao primer koristi od trgovinskih sporazuma naveo činjenicu da srpski izvoznici imaju tri puta veću korist nego evropski izvoznici od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma izmedju Srbije i Evropske unije.

"Prema podacima koje je nedavno objavila Vlada Srbije evropski izvoznici su od Prelaznog trgovinskog sporazuma u periodu 2009-2011. imali korist od 439 miliona evra a srpski oko tri puta veću, 1,48 milijardi evra", istakao je Ajhen.

Predstavnik nemačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije Hartmut Reben rekao je da nije bilo dovoljno vremena da se administracija i privreda zaista osposobe za zaštitu svojih interesa zbog čega je Nemačka odlučila da podrži nastavak tvining projekta u dve faze sa završetkom 2012.

Srpski vodja projekta Ana Blagojević iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja rekla je da smernice sadržane u priručniku pružaju sveobuhvatna uputstva za pokretanje postupka zaštite od konkurencije.

Pogledajte još