Obeleženo 180 godina Narodne biblioteke

BEOGRAD, 28. februara 2012. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u utorak da će Vlada Srbije nastaviti u potpunosti da podržava delatnost najstarije ustanove kulture u zemlji Narodne biblioteke Srbije (NBS).

Na centralnoj proslavi povodom 180. godina od osnivanje Narodne biblioteke Srbije Cvetković je istakao da će i u narednom periodu učiniti sve da "taj hram znanja nastavi da se razvija".

On je izrazio poštovanje sadašnjim i brojinim prethodnim stručnjacima i pojedincima koji su stvarali i obogaćivali Nacionalnu biblioteku.

On je podsetio da je Narodne biblioteka Srbije osnovana 28. ferbuara 1832. voljom kneza Miloša i zalaganjem uskog kruga njegovih saradnika i učenih ljudi, kao prva ustanova kulture u Srbiji.

Vršilac dužnosti upravnika NBS Dejan Ristić rekao je da nije moguće zamisliti srpsku kulturu, nauku i prosvetu bez velikana koji su jačali Nacionalnu biblioteku.

Na današnjoj centralnoj proslavi piscu Svetislavu Basari je za njegov roman "Majn kamf (Mein kampf)" uručena nagrada za najbolju medju najčitanijim knjigama u protekloj godini.

U Narodnoj biblioteci Srbije u utorak je centralnom proslavom kojoj su prisustvovali i ministri u Vladi Predrag Marković i Rasim Ljajaić, kao i predstavnici tradicionanih crkava i verskih zajednica, kulturnih ustanova i institucija i Univerziteta, završen dvodnevni program proslave 180. godišnjice osnivanja.

Pogledajte još