Saradnja zajednički put za zemlje SFRJ

MOSKVA, 28. februara 2012. (Beta) - Učesnici medjunarodne konferencije u Moskvi "Raspad S S S R i SFRJ 20 godina posle: zaključci i pouke" ocenili su u utorak da je zajednički put svih bivših jugoslovenskih republika - demokratija, jačanje dobrosusedske saradnje i evropske integracije.

Konferenciju je organizovao Moskovski državni institut za medjunarodne odnose ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a sponzor je bivši jugoslovenski premijer Milan Panić.

Učesnici su, takodje, ocenili da raspad dve zemlje treba posmatrati odvojeno, zbog različitosti tadašnjih sistema i geostrateške uloge u svetu.

Panić je kazao da rat "ne može biti rešenje za budućnost" i da se mora pregovarati o svim spornim temama.

"Najvažnija pouka ove konferencije je da počnemo da mislimo o budućnosti bivših jugoslovenskih republika kao dela EU. Svi se slažu da je odlično ekonomsko rešenje za region Evropska unija. To je i odlično političko rešenje jer će doneti sistem koji treba da se promeni", kazao je Panić.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić je ocenio da je za raspad bivše Jugoslavije kriv Slobodan Milošević, koji je, prema njegovim rečima, "izazvao krizu igrajućii na kartu spašavanja Jugoslavije, a u stvari ju je razarao".

Po njegovoj oceni, rat u bivšoj Jugoslaviji se mogao izbeći putem konfederacije, ali je ukazao da za to nije postojala volja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin kazao je da su države Zapadnog Balkana napravile izbor u korist EU, i da Rusija "poštuje taj suvereni izbor balkanskih naroda, i njihovo neosporivo pravo".

On je, medjutim, ukazao da "napori samih država regiona mogu biti energičniji, solidniji i dosledniji".

Pogledajte još